Sepetim (0) Toplam: 0,00

ŞİİR DENİLİNCE AKLA GELEN KİTAPLAR

1.) Didem Madak-Ah’lar Ağacı

Ah'lar Ağacı
Siz Aşktan N'anlarsınız Bayım?
Kalbimin En Doğusunda
Samson ve Dalila
Pollyanna'ya Son Mektup
Müsveddeler
Karınca Kumu
Ağlayan Kaya
Paragraf Başı

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ

 

 

2.) Nilgün Marmara-Daktiloya Çekilmiş Şiirler

Yerleşik yabancılığın acısı
Öz düşmanları kendilerinin sevgisiz bilisiz ve acımasız kabukluların zincirlediği kara tamlama.
Bir neden yabancıya? Bir neden yerleşiğe?
Bir neden yerleşik yabancıya? Susturduklarından sonsuzun dilini, Dışıyla gerçeğin çizgisini kalın koca leş doğrusuyla belirleme.
Bakıldığında göz değirmisinden bir çiçek dürbünün değil midir renklenme olasılıkları tabanında görülen parçacıkların yoksamak kurutan kısır umutları, geleneksel tanrıları, sürülerin çorak gerçekliğini ve kanatlanarak yaşamak kendi dağılımında...

 

  • Çocuk hanımefendi
  • İzlenimci şiir
  • Ancak yazgıdır bu
  • Zorunlu tünel
  • Kopuş beklentisi
  • Kırmızıya yöneliş
  • Öte ışıklar arzusu
  • Al şekerini bakalım köpek
  • Ölüm dansı söylencesi soruları ışıklandırır
  • Kavruk ayna gözlü değişken
  • Gök çandır, bağışlanan hep kendi
  • Ak çizgili bir çocuk tulumudur
  • Biri kalabilir binlerce törenden sonra
  • Saksıda gizlenen
  • Çok var duvar yıkım için
  • Zamansal içildi
  • Yürek: Kutupta tan vakti
  • Kızıl göl
  • Yıldızsal kalış
  • Canavarın fistanı
  • Mavi gül tadı
  • Gece öğleni

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ

 

3.) Ahmet Arif-Hasretinden Prangalar Eskittim

Hasretinden Prangalar Eskittim

Türk edebiyatının unutulmaz şairlerinden Ahmet Arif, en sevilen şiirlerinin bir araya geldiği Hasretinden Prangalar Eskittim kitabı ile edebiyatseverlerin gönlünde taht kuruyor. İlk baskısı 1968 yılında yapılan şiir kitabı, yeni baskılarıyla yaklaşık 50 yıldır okur kitlesini genişletmeye devam ediyor. Nefes kesici dizeleriyle okurlarının yüreğine dokunan Hasretinden Prangalar Eskittim, şairinin yaşamı ve fikir dünyasına dair eşsiz bilgiler sunuyor. Bu kitabı elinize aldığınızda, Ahmet Arif’in ince ruhu ve mücadelelerle dolu yaşamına hayranlık duymaktan kendinizi alamayacaksınız.

Gerçekliğin Acılarıyla Yoğrulan Duygusal Bir Dışavurum

Ahmet Arif’in en bilinen şiiri Hasretinden Prangalar Eskittim, yayınlandığı ilk günden itibaren gördüğü müthiş ilgi dolayısıyla şairin kitabına da adını veriyor. Ahmet Arif’in hayattayken yayımlanan tek kitabı olan eser, günümüzde Türkiye’de en çok satan şiir kitapları arasında yer alıyor.

Fiilen ve fikren bir toplum insanı olan şair, bu yönünü şiirlerinde de fazlasıyla hissettiriyor. Dizelerinde halk edebiyatı ögelerine bolca yer veren sanatçı, günümüzde birçok şarkı ve türkünün künyesinde “söz yazarı” olarak yer alıyor. Şairin dizelerini geniş bir halk kitlesine ulaştırma konusunda, Türk müziğinin dev sanatçıları Cem Karaca ve Ahmet Kaya’nın da büyük rolü bulunuyor.

Toplumcu Gerçekçiliğin Lirik Temsilcisi

1960’lı yılların edebiyat dünyasında büyük yankı uyandıran “Toplumcu Gerçekçilik” akımı, Hasretinden Prangalar Eskittim’de güçlü bir lirizmle buluşarak okurlarına ulaşıyor. Siyaset ve devrimci harekete oldukça yakın bir fikri düzlemde duran Ahmet Arif, şiirlerinde aşk ve özlem gibi duyguların beraberinde toplum gerçeklerini de yoğun bir şekilde aktarıyor.

Ahmet Arif Kimdir?

Diyarbakır’da Kürt bir anne ve Türk bir babanın oğlu olarak 1927 yılında dünyaya gelen Ahmet Arif, memleketin bugün dahi en büyük meseleleri arasında yer alan bir olgunun içine doğdu. Özgürlükçü fikirleri ile 50’li ve 60’lı yıllarda edebiyatın en ateşli devrimci sanatçılarından olan şair, mücadelelerle geçen yaşamını en naif biçimde ölümsüzleştirerek 1991 yılında hayata gözlerini yumdu.

En Sevilen Kitaplara Hemen Şimdi Sahip Olun!

Türk şiirinin en güçlü örnekleri arasında yer alan Hasretinden Prangalar Eskittim kitabını yoksa siz hala kütüphanenize eklemediniz mi? Bu eseri hemen şimdi sipariş verin, sepete özel avantajlı fiyatlardan yararlanmanın ayrıcalığını siz de yaşayın!

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

4.) Orhan Veli-Bütün Şiirleri

Denizi Özleyenler İçin

Gemiler geçer rüyalarımda,
Allı pullu gemiler, damların üzerinden;
Ben zavallı,
Ben yıllardır denize hasret,
"Bakar bakar ağlarım."
Hatırlarım ilk görüşümü dünyayı,
Bir midye kabuğunun aralığından;
Suların yeşili,göklerin mavisi,
Lapinaların en harelisi...
Hala tuzlu akar kanım
İstiridyelerin kestiği yerden.
Neydi o deli gibi gidişimiz,
Bembeyaz köpüklerle, açıklara!
Köpükler ki fena kalpli değil,
Köpükler ki dudaklara benzer;
Köpükler ki insanlarla
Zinaları ayıp değil.
Gemiler gecer rüyalarımda,
Allı pullu gemiler,damların üzerinden;
Ben zavallı,
Ben yıllardır denize hasret

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

5.) Cahit Sıtkı Tarancı-Otuz Beş Yaş

“Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder.

Dante gibi ortasındayız ömrün. 

Delikanlı çağımızdaki cevher, 

Yalvarmak yakarmak nafile bugün, 

Gözünün yaşına bakmadan gider.”

 

Cahit Sıtkı Tarancı’nın bu dizelerle başlayan “Otuz Beş Yaş” şiiri, Türk edebiyatının kült şiirleri arasındadır. Bir başka şiir ustamızın, Behçet Necatigil’in deyişiyle: “Şiirlerinde, yaşamanın ve aşkın güzelliğini öven, ölümün üstünlüğünü vurgulayan, Türkçeyi bütün tatlılık ve anlatım gücüyle şiire geçiren Cahit Sıtkı Tarancı, döneminin en çok okunan şairlerinden biri olmuş, hiçbir akıma bağlanmadan kendine özgü bir şiir geliştirmiştir.”

Tarancı’nın şiirle ilgili bir soruya verdiği yanıt da bu doğrultudadır: “Şiirle hayat arasındaki sıkı ilişkiye inandığım içindir ki, şiiri hiçbir zaman bir düşüncenin kanıtlanması (...) olarak düşünmedim. Şiirin yapısının gerektirdiği bu bağımsızlık, şairlerin özgürlük aşkıyla da açıklanabilir. Bunun için, baskı rejimlerinde ilk isyan bayrağını açanların daima şairler olmasına şaşmamak gerekir.” Tarancı’nın bütün şiirlerini, değerli eleştirmen Asım Bezirci’nin titiz derlemesiyle sunuyoruz.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

6.) Sezai Karakoç-Monna Rossa

Bu kitabı oluşturan şiirlerden Rüzgâr, 1951'de Hisar Dergisi'nde,Yağmur Duası, 1952'de Mülkiye Dergisi'nde, Monna Rosa I, 1952 Haziran'ında Hisar Dergisi'nde, 1953'de Mülkiye Dergisi'nde, 1956'da Büyük Doğu Günlük Gazetesi'nde, Monna Rosa II, III, Ve Monna Rosa, 1953'de Mülkiye Dergisi'nde, İşaret adlı şiir 1954'de Hisar Dergisi'nde yayınlanmıştır.

Yazıldıkları tarihte yarım kalmış olan Kader Yolu ve Kayboluş şiirleri ise, tamamlanarak, ilk kez bu kitapla yayınlanmış olmaktadır.

Monna Rosa'nın okunuşu Mona Roza şeklindedir.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

7.) Cemal Süreyya-Üvercinka

Bir mısra daha söylesek sanki her şey düzelecek

İki adım daha atmıyoruz bizi tutuyorlar

Böylece bizi bir kere daha tutup kurşuna diziyorlar

Zaten bizi her gün sabahtan akşama kurşuna diziyorlar

Bütün kara parçalarında

Afrika dahil

 

Üvercinka, Türkiye’de modern şiirin ifadesine yeni bir soluk getirecek olan genç bir şairin 1958 tarihli ilk kitabı; İkinci Yeni’nin kırılma noktalarından biri.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

8.) Özdemir Asaf-Lavinia

“Lavinia – Aşk Şiirleri”

Yoğun, dosdoğru aşk şiirleri: “Lavinia”

Kendine özgü kısa, dokunaklı söyleyişiyle genç kuşak okurların her zaman ilgisini çeken Özdemir Asaf’tan aşkın tabiatına yaraşır, arzulu, dosdoğru, çelişkili, umutlu, gerçekçi, deli dolu, özlemli, romantik aşk şiirleri: “Lavinia”.

Söz aramızda,
İkimiz de herkes gibiyiz
Çırılçıplak olduğumuz zaman.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

9.) Turgut Uyar-Göğe Bakma Durağı

İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım

Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından

Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtarŞu aranıp duran korkak ellerimi tut

Bu evleri atla bu evleri de bunları da

Göğe bakalım

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

10.) Ataol Behramoğlu-Aşk İki Kişiliktir

“Aşk, onun şiirlerinin önemli konularındandır, çünkü hayatın bütün yönleriyle şiirin konusu olabileceğine inanır. Ancak aşk konusunu çok ender tek başına işler. Konu her zaman daha kapsamlı bir toplumsal çerçevede işlenir. Gerçek dünya; toplumsal kavgaların, haksızlıkların ve kişisel faciaların dünyası, aşkın mekânıdır Behramoğlu'nun şiirlerinde. Onun için şiirlerinde aşk, bir duygudan ziyade bir eylemdir ve fiziksel aşk, yani sevişmek önemlidir. Örneğin 1965'te yayımlanan “Bir Gün Mutlaka” adlı şiir, ‘Bugün seviştim yürüyüşe katıldım sonra' dizesi ile başlar. Sevişmek ile siyasi eylem arasında bir zıtlık yoktur. İkisi arasında doğal bir bağ vardır. (…) Okuyucusuna hiçbir zaman bireylerin güzel olmayan bir toplumsal ortamda yaşadıklarını unutturmaz. 1990'da yazılmış olan ‘Sevgilimsin' adlı şiirinde de (…) kanayan gençliğinden söz eder, sevgililerin bedenlerinin ‘kana kana kanayamadan yan yana' olduklarını belirtir. Gece sevgili bağırarak uyanır. (…)

Ataol Behramoğlu'nun şiirsel evreni huzursuz bir evrendir. Şiirlerinde üç nesil toplumcuların maruz kaldıkları şiddete, açık veya kapalı göndermeler vardır.”
(Laurent Mignon, “Çağdaş Türk Şiirinde Aşk, Âşıklar, Mekânlar” Hece Yayınları, 2002.)

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

11.) Birhan Keskin-Kim Bağışlayacak Beni

Günün saf ışığı yavaş yavaş ovadan geçecek birazdan.Dağların ardında eflatun bir perde gibi dalgalanacak.
Sonra ışık hızıyla -evet ışık hızıyla- camın karnından
içeri, durgun, sessiz ve hep öyle kalacakmış gibi yayvan
odaya vuracak. Bir kapı, ötekine gıcırtıyla gerinerek
açılacak, mutfakta çayın sesi demlenmeye başlayacak.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

12.) Edip Cansever-Yerçekimli Karanfil

Yapı Kredi Yayınları toplu şiirlerini yayımladığı şairlerin kitaplarının tekil baskılarını yapmaya devam ediyor. Ben Ruhi Bey Nasılım’ın ardından Edip Cansever’in 1958 Yeditepe Şiir Armağanı’na layık görülen kitabı Yerçekimli Karanfil 1957 yılında yapılan ilk baskısındaki Orhan Peker’e ait özgün kapak tasarımıyla okurla yeniden buluşuyor.

Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte Sen de bir başkasına veriyorsun daha güzel O başkası yok mu? bir yanındakine veriyor Derken karanfil elden ele...

Görüyorsun ya bir sevdayı büyütüyoruz seninle Sana değiniyorum, sana ısınıyorum, bu o değil Bak nasıl, beyaza keser gibisine yedi renk Birleşiyoruz sessizce.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

13.) Behçet Aysan-Düello

Bir Eftalun Ölüm

Kırgınım, saçılmış
Bir nar gibiyim
Sessiz akan bir ırmağım
Geceden
Git dersen giderim
Kal dersen kalırım.
Git
Dersen
Kuşlar da dönmez, güz kuşları
Yanıma kiraz hevenkleri alırım
Ve seninle yaşadığım
O iyi günleri,
Kötü
Günleri bırakırım.

Kitaba ulaşmak için TIKLYINIZ!

 

14.) Haydar Ergülen-Üzgün Kediler Gazeli

İÇ NEFES

o bir çay istemişti, trenin içinde
biz tren yolcusuyduk, çölün içinde
ben yalnız kalmıştım, senin içinde
oysa kaç kişinin yerine sevmiştim seni!

aşkı geçtik, gözlerini açabilirsin

o bir dile sığınmıştı, sözü içinde
yolu yoluma çıkmıştı, çölü içinde
ben eski kalmıştım, senin içinde
oysa kaç çocuğun yerine övmüştüm seni!

düşü geçtik, kendine bakabilirsin

o bir bende kırılmıştı, hayli içimde
ıssız otağ kurulmuştu, canım içinde
ben kime kalmıştım, senin içinde
oysa kaç bahçe yerine açmıştım seni!

kimi geçtik, kimseye sorabilirsin

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

 

15.) Nazım Hikmet-Henüz Vakit Varken Gülüm

Henüz vakit varken, gülüm,
Paris yanıp yıkılmadan,
henüz vakit varken, gülüm,
yüreğim dalındayken henüz,
ben bir gece, şu Mayıs gecelerinden biri
Volter Rıhtımı'nda dayayıp seni duvara
öpmeliyim ağzından
sonra dönüp yüzümüzü Notrdam'a
çiçeğini seyretmeliyiz onun,
birden bana sarılmalısın, gülüm,
korkudan, hayretten, sevinçten
ve de sessiz sessiz ağlamalısın,
yıldızlar da çiselemeli
incecikten bir yağmurla karışarak.

...
Bu kitap, hem Türk şiirinde büyük bir çığır açmış, hem de modern dünya şiirinde Türkçeye yer açmış bu büyük şairle tanışmak için güzel bir buluşma yeri olması umuduyla hazırlandı.

Kitaba ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Kapat